Váš prehliadač nie je podporovaný na tejto stránke.

Základy TIG zvárania

Odporučte stránku svojím známym

TIG zváranie je oproti bežnému elektródovému a CO-čkovému zváraniu odlišné hlavne v tom, že zvárač zvára volfrámovou netaviacou sa elektródou a musí používať obidve ruky. Jednou rukou drží zvárač horák, ktorý vytvára elektrický oblúk a v druhej ruke prídavný materiál, ktorý sa pri strete s oblúkom odtavuje a vytvára zvar. Práve kvôli tomu, že zvárač potrebuje obidve ruky je metóda zvárania TIG jedna z najzložitejších zváracích metód (čo sa týka učenia ale aj používania). Zároveň je to však aj jedna z najvšestrannejších zváracích metód a ak je správne vykonaná sú dosahované tie najkvalitnejšie zvary. Táto metóda je používaná pri zváraní neštandardných materiálov alebo tam kde je nutné dosiahnuť veľmi precízne a malé zvary.

Zvaranie TIG Solik

Ako funguje TIG zváranie

Na to aby sme mohli zvárať metódou TIG potrebujeme v podstate presne to čo pri všetkých typoch zvárania: zvárací zdrojochrannú atmosféru, elektrický oblúk a prídavný materiál. Rozdielom je, že v tomto prípade je elektrický oblúk tvorený volfrámovou netaviacou sa elektródou, prídavný materiál sa dodáva do miesta zvaru manuálne rukou a len ochranná atmosféra je tak ako pri metóde MIG tvorená plynom prúdiacim z horáka.

Postup zvárania metódou TIG

  1. Ako prvé musí zvárač priložiť horák na miesto zvaru v adekvátnej vzdialenosti od zváraného kusu tak aby sa ho elektróda nedotýkala.

  2. Potom musí zvárač spustiť pomocou tlačidla na horáku zvárací proces.

  3. Po stlačení tlačidla by pri správnom nastavení mal začať prúdiť ochranný plyn (predfuk plynu), ktorý vytvára ochrannú atmosféru chrániacu taviaci sa kov pred vzduchom.

  4. Následne je zapálený elektrický oblúk ktorý začína roztavovať zváraný materiál.

  5. Potom ako je vytvorený zvarový kúpeľ druhou rukou pridávame prídavný materiál, ktorý je tak isto roztavovaný v elektrickom oblúku.

  6. Všetky roztavené materiály sa premiešajú a pustením tlačidla horáku je prerušený elektrický oblúk.

  7. Následne ešte určitý čas prúdi cez horák ochranný plyn (dofuk plynu), ktorý opäť chráni roztavené materiály pred okolitým vzduchom počas tuhnutia

  8. Roztavené materiály úplne stuhnú a je vytvorený kvalitný TIG zvar bez rozstreku.

Postup zvarania TIG

Výhody TIG zvárania

 1. Precíznosť

Najväčšou výhodou oproti iným metódam zvárania je výborná kontrola nad zvarovým kúpeľom. Keďže si zvárač pridáva zvárací materiál do kúpeľa sám, môže tak perfektne kontrolovať ako často, ako veľa a presne kde daný materiál pridáva. Táto metóda je jednoducho najprecíznejšia metóda zvárania z bežných zváracích postupov.

 2. Pohladný zvar a bez rozstreku

Pri zváraní netaviacou sa elektródou nevznikajú žiadne odprsky a tak nie je zvar len veľmi kvalitný ale aj veľmi pohladný. Tak isto s dokonalou kontrolou zvarového kúpeľa prichádza aj perfektná kontrola nad tým ako zvar bude vyzerať.

 3. Zváranie veľmi tenkých materiálov

Keďže pri tejto metóde je možné používať veľmi malé prúdy (rádovo už od jednotiek ampérov) logicky je možné zvárať aj veľmi tenké veci, ktoré by sa pri elektródovom alebo MIG zváraní okamžite roztavili.

Nevýhody pri TIG zváraní

1. Produktivita

Hlavnou nevýhodou a to zásadnou je produktivita pri TIG zváraní. Keďže ide o veľmi precízny proces s manuálnym podávaním prídavného materiálu, rýchlosť zvárania touto metódou je rádovo pomalšia ako pri ostatných metódach zvárania. Existujú však aj rôzne chemické prípravky, ktoré zvyšujú produktivitu pri TIG zváraní.

2. Náročnosť použitie

Touto metódou môžu kvalitne zvárať len tí najskúsenejší zvárači. Nastavenie správnych parametrov, výber prídavného materiálu, kvalitná TIG zváračka, elektródy či samotný proces zvárania sú často veľmi náročné a oproti bežným zváracím metódam sa hovorí o najzložitejšej metóde zvárania.

Porovnanie metód MIG/MAG a TIG nájdete v článku: MIG vs TIG - aké sú rozdiely medzi zváracími metódami?

 

Toto je len základný a veľmi zjednodušený postup pri TIG zváraní. Samozrejme existuje nespočetne veľa nastavení, možností, variácií a špeciálnych aplikácií na základe ktorých bude tento postup jemne odlišný, no podstata zostáva rovnaká. Existujú aj špeciálne aplikácie, pri ktorých je výnimka v podávaní prídavného materiálu tzv. podávanie studeného drôtu, ktorým disponuje napríklad špeciálne zariadenie od nemeckého výrobcu LORCH.


Súvisiace produkty
CO2 a TIG AC/DC v sete
Set na zváranie hliníka
Mega set - pulzná zváračka CO2 a TIG AC/DC na zváranie hliníka
1 685,67 s DPH 1 404,75 bez DPH
Skladom 5 ks
Kniha Kurz zvárania TIG v inertných plynoch netaviacou sa elektródou
12,23 s DPH 11,12 bez DPH
Skladom >15 ks
Nový hlavový kríž Isofit
DIN 2.0 v svetlom stave
Zváracia kukla Optrel Panoramaxx CLT strieborná
628,73 s DPH 523,94 bez DPH
Skladom už iba 1 ks
Na zváranie hliníka
Set zváračka Pontig 202 AC/DC MOST + horák a štartovacia sada, RV a káble
1 021,15 s DPH 850,97 bez DPH
Skladom >10 ks
Priezor 1/1/1/1
Pre autoklampiarov
Zváracia kukla MOST Spectra modrá
108,00 s DPH 90,00 bez DPH
Nedostupné
Volfrámová elektróda 2,4 x 175 mm E3 pre zváranie TIG MOST fialová
4,92 s DPH 4,10 bez DPH
Skladom >40 ks
Ochrana na prst pri TIG
TIG finger 10-1099 ochrana na prst pri zváraní TIG Weldas
14,46 s DPH 12,05 bez DPH
Skladom >5 ks
Zváračské rukavice MOST SUPER TIG veľkosť 10
7,08 s DPH 5,90 bez DPH
Skladom >100 ks