Váš prehliadač nie je podporovaný na tejto stránke.

Ako vybrať správnu zváraciu kuklu

Odporučte stránku svojím známym

Každý zvárač potrebuje pri svojej práci ochranu. Okrem ochranného odevu či rukavíc je veľmi dôležitá ochrana zraku. Túto ochranu bežne zabezpečujú zváracie kukly. Na trhu je však také množstvo zváracích kukiel, že je niekedy veľmi ťažké si vybrať. Keďže si čím ďalej viac ľudí začína uvedomovať, že zdravie je dôležitejšie ako peniaze, dbá sa viac na kvalitu a komfort ako len cenu. Základným rozhodnutím je to, či chceme zváraciu kuklu s moderným samostmievacím filtrom alebo 50 rokov starú technológiu tmavých skiel so štítom.

Zvaracia kukla Solik

Výber typu zváracej kukly

Základnou a prvou otázkou pri kúpe zváracej kukly by teda malo byť, či chceme moderný samostmievací filter alebo 50 rokov starú technológiu tmavého skla so štítom. Najväčším rozdielom, ktorý pri tomto rozhodovaní ľudia vidia je cena. Zatiaľ čo pri jednoduchých tmavých sklách a zváracom štíte sa cena pohybuje okolo sumy 15 €, zváracie kukly so samostmievacím filtrom sa pohybujú na sumách od 40 € až do 500 €. Rozdiely sú však omnoho väčšie.

Štandardné tmavé sklo

Klasické zváracie kukly s tamvým sklom zabezpečujú ochranu pred UV a IR žiarením. Pred zváraním musí mať zvárač masku zdvihnutú a nasmerovať horák alebo elektródu presne na miesto zvaru. Potom si musí dať kuklu dole, pričom cez tmavé sklo nič nevidí a začína zvárať. Pre zváračov začiatočníkov je v tomto prípade veľmi obtiažne po sklopení kukly udržať horák presne na nastavenom mieste a môže dochádzať k chybám. Po dokončení zvaru musí dať kuklu opäť hore. Všetky tieto úkony pred a po zváraní stoja zvárača čas a sú veľmi nepohodlné pri celodennom zváraní.

Výhody:
  dokonalá ochrana zraku
  lacné obstarávacie náklady

Nevýhody:
✕ veľmi nepohodlné
✕ neustále dvíhanie kukly
✕  riziko nesprávneho prevedenia zvaru
✕  vyššie náklady na čas zvárania

Zvaracie sklo DIN 10     stit-zvaracsky-plastovy

Samostmievací filter

Všetky problémy štandardného tmavého skla riešia samostmievacie kukly. Namiesto dvíhania zváracej kukly pred a po zváraní môžete mať kuklu stále na hlave. Tieto kukly sú vybavené samostmievacím filtrom, ktorý reaguje na žiarenie. Ak sa teda nezvára alebo v blízkosti nie je žiadne žiarenie (nebrúsi sa a podobne) zvárač cez tento filter bez problémov vidí (veľkosť zatmenia v tomto prípade je 3-4 DIN). Akonáhle sa začne zvárať, filter prepne stmavenie podľa nastavenia (od 8-13 DIN). Po ukončení zvárania je opäť filter na hodnotách 3-4 DIN a teda zvárač vidí zvar a môže sa bez zdvihnutia kukly nastaviť na ďalšiu zváraciu pozíciu. Jedinou nevýhodou môže byť kvalita samostmievacieho filtra. Ak sa jedná o nekvalitnú samostmievaciu kuklu, môže sa stať že filter zmení stmavenie neskoro a zváračovi stihne žiarenie "bliknúť" do očí čo je nie len nepríjemné, ale aj zdraviu nebezpečné.

Výhody:
 dokonalý výhľad na zvar bez nutnosti stále dvíhať kuklu
 šetrenie nákladov na čas
 vysoké pohodlie zvárača počas dňa

Nevýhody:
✕ riziko pomalého stmavenia (pri nekvalitnom samostmievacom filtri)
✕ vyššia obstarávacia cena

kazeta-9100-xx-3m    Kukla zváracia 9100XX 3M Speedglas

Ktorá zváracia kukla je teda vhodná?

Ako sme už spomínali, každý zvárač by mal byť pri tejto náročnej práci dokonale chránený. Najväčší dôraz by určite mal byť na ochranu zraku. Pri rozhodovaní, ktorú kuklu si kúpite, je nutné rozmýšľať aj nad tým, ako často budete zvárať a koľko máte skúseností. Ak ste teda nikdy nezvárali tak je pre Vás určite jednoduchšie zvárať so samostmievacou kuklou, kde máte perfektný výhľad na zvar a nemusíte stále s kuklou manipulovať. Ak je niekto na tmavé sklo zvyknutý, je to preňho lacnejšia alternatíva so zabezpečením dokonalej ochrany. Musí sa však zmieriť s tým, že bude štít neustále dávať dole a hore čo je nepohodlné a nepraktické. 

U nás môžete kúpiť aj tmavé sklá so štítom aj rôzne samostmievacie kukly. Tie sú rozdelené ešte podľa kvality kukiel: vhodné na elektródové zváranie, MIG (CO-čkové) zváranie a TIG zváranie. Cena kukiel sa samozrejme odvíja od kvality kukly.


Súvisiace produkty
Najčistejší priezor
+ Darček ZADARMO
Voľba TIG zvárača
Zváracia kukla Optrel Crystal 2.0 + držiak na opasok ZDARMA!!!
503,04 s DPH 419,20 bez DPH
Skladom 3 ks
Nový hlavový kríž IsoFit
DIN 2.5 v svetlom stave
Voľba TIG zvárača
Zváracia kukla Optrel Panoramaxx 2.5 čierna
od 484,01 s DPH 403,34 bez DPH
Skladom 3 ks
Priezor 1/1/1/1
Zváracia kukla Optrel e684 strieborná
525,60 s DPH 438,00 bez DPH
Skladom už iba 1 ks
Samostmievacia zváracia kazeta 3M Speedglas 9100X, 50 00 15
520,17 s DPH 433,47 bez DPH
Skladom už iba 1 ks
Proste legenda !!
Zváracia kukla 3M Speedglas 9100/9100XXi s bočnými priezormi, 50 18 26
600,17 s DPH 500,14 bez DPH
Skladom 2 ks
Priezor 1/1/1/1
Pre kvalitnú ochranu !!
Voľba kutila
Zváracia kukla MOST Spectra čierna
108,00 s DPH 90,00 bez DPH
Skladom >10 ks
Zváracia kukla S777 oheň
45,00 s DPH 37,50 bez DPH
Skladom 2 ks