Váš prehliadač nie je podporovaný na tejto stránke.

Wolfrámové elektródy na zváranie hliníka TIG

Odporučte stránku svojím známym

Jadro TIG/WIG horáku tvorí netaviaca sa wolframová elektróda. Jednotlivé druhy wolframových elektród sa rozlišujú podľa legúr (prímesí). V praxi sa používajú nelegované elektródy z čistého wolfrámu alebo wolfrámové elektródy legované oxidmi Thoria (ThO2), Lanthanu (LaO2), Ceria (CeO2) alebo Zirkonu (ZrO2). Pre náš dnešný test sme si vybrali wolfrámové elektródy vhodné na zváranie hliníka a jeho zliatin. Viac sa o wolfrámových elektródach a ich typoch sa dočítate aj v našom staršom článku Typy zváracích elektród pre TIG zváranie.

Označenie TIG elektród na zváranie hliníka
 

Označenie elektródy Farebné označenie Prímes
WP zelená Wolfrám 99.8% 
WZ08 biela Zirkon 0.8%
WL20 (multi-strike) tyrkys Lanthan 2.0% 
E3 fialová  


Zelená wolfrámová elektróda – WP (čistý wolfrám)

Zelená wolfrámová elektróda z čistého wolfrámu, je klasika, ktorú dostanete do ruky už vo zváracej škole. Tento typ elektródy je ideálny na zváranie hliníka, magnézia a jeho zliatin. Zvárací oblúk je stabilný, avšak má ťažšiu zápalnosť. Veľká nevýhoda týchto elektród je ich veľmi nízka životnosť. WP wolfrámové elektródy nie je potrebné brúsiť do špičky.

 stabilný zvárací oblúk

 cena

    ťažká zápalnosť

   nízka životnosť

wolframove-elektrody-oznaceniewolframove-elektrody-oznacenie-wp-cisty-wolfram-zelena


Biela wolfrámová elektróda – WZ08 (0,08% Zirkon)

Biela wolfrámová elektróda legovaná zirkónom – tento typ elektródy má vďaka pridanému zirkónu veľmi stabilný zvárací oblúk. Najväčšia výhoda týchto elektród je v čistote zvaru, pretože zirkón uzatvára wolfrám a tým zabraňuje jeho prenikaniu do zvaru. Preto je vhodná do prostredia, kde nie je prijateľné akékoľvek znečistenie.

 stabilný oblúk

 životnosť elektródy

 čistota zvaru

  horšia zápalnosť

zvaracie-elektrody-oznacenie-wz-08-zirkon-biela

 

wolframove-elektrody-oznacenie-wz-08-zirkon biela


Tyrkysová multi-strike wolfrámová elektróda – WL20 (2 % Lanthan)

Tyrkysový typ elektród sme pri testovaní použili prvý krát, ale musíme povedať, že sme čakali viac. Elektróda mala ťažkú zápalnosť, stredne dobrú stabilitu oblúka, ale prekvapivo nízku životnosť. Skúšali sme prechod z hliníka rovno na nerez (so zváračkou nastavenou na jednosmerný prúd), oblúk bol nestabilný, zapaľovanie oblúka bolo ťažké nakoľko pri striedavom prúde na hliníku sa hrot elektródy roztavil.

 použitie na hliník, oceľ, nerez

 zápalnosť oblúka

✖ nízka životnosť

 cena
 

zvaracie-elektrody-oznacenie-wl-20-multi-strike

Fialová wolfrámová elektróda – E3

Wolfrámové elektródy E3 majú oproti klasickým WT30 s prímesou tória obrovskú výhodu. Tórium je rádioaktívna látka, ktorá je škodlivá jednak pre životné prostredie a jednak pre človeka. Aj preto bolo veľmi nezodpovedné pracovať s týmito elektródami bez odsávania a vhodných ochranných pomôcok. Tento druh elektród ponúka omnoho vyššiu životnosť oproti tóriovým.

Aj preto bol tento typ elektródy obrovským prekvapením. Chalani od Binzelu dali hlavy dokopy a stvorili toto majstrovské dielo. Elektróda ma perfektné zapaľovacie vlastnosti, ako aj  stabilitu oblúku. Elektróda zostáva ostrá pomerne dlhý čas, nakoľko sa opotrebováva minimálne, čiže splní očakávania aj tých najnáročnejších. Jej pracovná teplota je o 900°C vyššia v porovnaní s WP pri rovnakom zaťažení.

 stabilita oblúku

 zapaľovacie vlastnosti

 vysoká životnosť

 

zvaracie-elektrody-fialove-oznacenie-e3wolframove-elektrody-oznacenie-e3-fialove

 

Je samozrejme na Vás, ktorý typ elektród si vyberiete. V teste sme sa Vám snažili predstaviť elektródy, ktoré sú na zváranie hliníka najvhodnejšie, spolu s ich pozitívami aj negatívami. Každému sa samozrejme môže pracovať lepšie s niečím iným a určite bude treba aj trocha skúšania. 


Súvisiace produkty
Brúska na volfrámové elektródy WAG 40 MOST
896,46 s DPH 747,05 bez DPH
Skladom 2 ks
Volfrámová elektróda 1,0 x 175 mm tóriová WT20 pre zváranie TIG MOST červená
1,67 s DPH 1,39 bez DPH
Skladom >10 ks
Volfrámová elektróda 1,6 x 175 mm tóriová WT20 pre zváranie TIG MOST červená
2,46 s DPH 2,05 bez DPH
Skladom >50 ks
Volfrámová elektróda 1,0 mm x 175 mm WP pre zváranie TIG zelená Trafimet
1,55 s DPH 1,29 bez DPH
Skladom 2 ks
Volfrámová elektróda 1,0 x 175 mm E3 pre zváranie TIG Abicor Binzel fialová
1,74 s DPH 1,45 bez DPH
Skladom >30 ks